Loading...

Een tenniswedstrijd analyseren

Om te wedden op tennis moet je over andere kennis beschikken dan wanneer je wedt op andere sporten zoals voetbal. Voordat we het gaan hebben over de mogelijkheden van weddenschappen op tennis, is het belangrijk je eraan te herinneren dat wedden een hobby moet zijn en blijven, om te voorkomen dat je al je spaargeld verspeelt. Regel nummer 1 van elke wedder is dus dat hij of zij nooit meer wedt dan dat hij of zij zich kan permitteren.

En dan nu de vraag "Hoe kun je goed op tennis wedden?" Voor ons zijn er 7 principes die je moet respecteren bij weddenschappen op tennis.

1. Analyseren van de odds

Het is natuurlijk essentieel om goede quoteringen te kiezen als je een sportwedder bent. Dit is echter nog belangrijker als je op individuele sporten wedt, zoals in dit geval tennis. Er zijn een groot aantal factoren die een rol spelen (zie 5).

We beginnen met het klasseren van de quoteringen:

  • Quoteringen tussen 1.01 en 1.20 kunnen geklasseerd worden als zo goed als zeker
  • Quoteringen tussen 1.20 en 1.50 zijn ‘zeer aangename’ quotes
  • Quoteringen tussen 1.50 en 2.00 zijn quoteringen met een risico (meestal van 45-55%)
  • Quoteringen tussen 2.00 en 3.00 kunnen interessant zijn als het type speler beschouwd wordt als een opkomende speler of een speler die als ‘performant’ beschouwd wordt.

Quoteringen hoger dan 3.00 ten slotte, hebben betrekking op spelers die absoluut niet bij de favorieten horen. Dit kan interessant zijn als een speler flink onderschat wordt. Maar pas op dat je niet te vaak op dit soort quoteringen speelt. Ze komen vrij weinig voor en als je een goede intuïtie hebt, zijn er ook andere manieren om in te zetten (zie 6).

2. Kwaliteit boven kwantiteit

Als het om wedden gaat, moet je voor kwaliteit kiezen. Bij een tennistoernooi biedt een bookmaker veel wedstrijden aan met doubles en simples. Een tennisliefhebber ziet een groot aantal spelers langskomen die hij of zij kent en wordt verleidt tot het inzetten op meerdere wedstrijden, vaak zelfs op te veel wedstrijden. Je moet dus alert blijven en opletten dat je niet te veel inzet. De analyse van de wedstrijden (zie 5) maakt het je mogelijk maximaal 2 of 3 wedstrijden per dag te kiezen zodat je regelmaat ontwikkelt in je inzet. Probeer dus echt wedstrijden te kiezen, want op hoe meer wedstrijden je inzet, hoe groter de kans wordt om te verliezen. Dat is een wiskundig feit, het tegenovergestelde is ook waar, maar komt minder vaak voor.

3. Een paar blanco pogingen doen

Als je met sportwedden begint, raden wij je aan altijd een paar blanco pogingen te doen. Dit geldt voor tennis, maar ook voor andere sporten. Doe dit gedurende minimaal een week zodat de resultaten in evenwicht zijn. Zo kun je zien welk systeem je het beste ligt en kun je de quoteringen analyseren waarop je hebt gewonnen en waarop je verlies hebt geleden.

4. De inzet beheren

Als je wedt, is het belangrijk om je kapitaal goed te beheren. Dit betekent dat je niet in het wilde weg moet wedden zonder precies te weten hoeveel geld je ter beschikking hebt. Je moet een kapitaal samenstellen dat je beheert om in te zetten. Je verplicht jezelf ertoe een bepaald percentage van dat kapitaal per weddenschap (en niet per dag) in te zetten. Dit is echt iets waar wij de nadruk op leggen. Als je je namelijk baseert op een vast kapitaal per dag, zul je proberen een bepaald aantal wedstrijden te voorspellen. Als je met percentages per weddenschap werkt, kun je op maandag op een wedstrijd inzetten omdat er niets anders is dat je interessant lijkt, en kun je op dinsdag op 3 wedstrijden spelen omdat het aanbod je beter lijkt. Zo geef je de voorkeur aan kwaliteit boven kwantiteit (zie punt 2) en beheer je tevens je bankroll. Wij raden je dus aan niet meer dan 4% van je kapitaal in te zetten op een weddenschap zodat je bankroll relatief in evenwicht blijft.

5. Analyseren van wedstrijden

Om een tenniswedstrijd goed te analyseren en zo de odds en interessante kansen te ontdekken, moet je rekening houden met meerdere essentiële elementen:

De periode van het jaar (vermoeidheid, blessure)

Sommige spelers beginnen het seizoen eerder dan anderen of spelen meer toernooien. Ze zijn dus niet allemaal op hetzelfde moment vermoeid en de goede vorm van een speler is soms belangrijker dan de klassering van zijn tegenstander. Let er dus op dat je rekening houdt met deze factoren. Houd ook rekening met spelers die terug komen na een blessure. Een speler die langere tijd niet op het veld heeft gestaan vanwege een blessure, zal er altijd weer in moeten komen. Het kan interessant zijn tegen spelers te wedden, als de blessure waardoor ze afwezig waren redelijk zwaar belast wordt door hun spelstijl. Als een speler die goed serveert terug komt van een zware schouderblessure, zullen de eerste wedstrijden moeilijk kunnen verlopen, wat een kans betekent voor jou als wedder.

Het veld

Het veld is heel belangrijk omdat veel spelers de voorkeur geven aan een bepaald soort veld en zich daar soms in specialiseren. Daar moet je dus altijd op letten, omdat verandering van veld wijzigingen van de odds met zich meebrengen die soms interessant zijn.

Het type speler

In een wedstrijd proberen spelers altijd hun spel en de beste strategie om te winnen te bepalen. En sommige spelers hebben een spel, dat het spel van hun tegenstander bederft. Met andere woorden: sommige spelers spelen zo, dat hun tegenstander niet optimaal zijn spel kan spelen. Er kunnen zich dus verrassingen voordoen met spelers die zich niet aan kunnen passen. Denk hier goed aan.

Wat er op het spel staat en wat er wordt verdedigd

Spelers die het voorgaande jaar goede resultaten behalen, moet dit herhalen in de komende toernooien, om niet te dalen in het ATP klassement. Een speler die bijvoorbeeld een toernooi van 500 punten wint en het jaar daarna een finale voor 300 speelt, verliest 200 punten in het klassement. Bovendien wordt in sommige wedstrijden direct voor plaatsing gespeeld. Je moet echt rekening houden met die stand op de ranglijst.

6. Identificeren van kansen voor weddenschappen

Er zijn meerdere manieren om in te zetten. Je kunt tijdens een wedstrijd inzetten op een speler, maar er is meer. Er zijn heel veel type weddenschappen en sommige zijn qua odds heel interessant. Je kunt inzetten op:

  • De duur van de wedstrijd
  • De winnaar, inclusief een handicap op het aantal games of sets
  • Of er meer of minder dan een bepaald aantal games worden gespeeld (over/under)
  • Het aantal gespeelde sets
  • De eindwinnaar van het toernooi

Er zijn dus tal van mogelijkheden. Live weddenschappen zijn ook een vorm van inzetten, waarbij je de quoteringen van een favoriet ziet stijgen als ze een slecht begin maken door bijvoorbeeld een tie break te verliezen. Op zo’n moment kunnen live weddenschappen ook heel interessant zijn. Probeer echter niet te emotioneel te wedden (dit is voor veel mensen een valkuil bij live betting).

7. Het bijhouden van een winst-verlies overzicht

Het is ten slotte belangrijk dat je een overzicht bijhoudt van je resultaten. Je kunt hiervoor Excel gebruiken (wij raden je dit aan) zodat je verschillende gegevens over je weddenschappen bij kunt houden. Zo kun je je inzet, winst/verlies, de data, de winst, je winst ten opzichte van je startkapitaal en het aantal geslaagde weddenschappen noteren. Met deze informatie heb je statistieken die op lange termijn altijd interessant en handig zijn. Op basis van de informatie kun je een grafiek maken van de toestand van je kapitaal. Je kunt bijvoorbeeld elke week, op maandag na een weekend vol sport, de stand van zaken bekijken. Op deze manier beheer je je geld, want zoals we aan het begin al hebben gezegd: je moet vooral niet meer uitgeven dan dat je hebt.

Inschrijven op toto.nl en beginnen met wedden op tennis!

De andere rubrieken